U zemlji s nešto manje od 400 tisuća nezaposlenih, ogromnim gospodarskim problemima i sve većim brojem siromašnih, jedan od najvećih problema vladajućih postaju građani koji imaju hrvatske osobne iskaznice, a ne žive na adresi na kojoj su prijavljeni.

Policijske provjere kreću početkom iduće godine, a građani koji su fiktivno prijavljeni imaju 2 mjeseca da se odjave s tih adresa.

Dijaspora u šoku

Nije li zapravo skandalozno da se ljudima koji su desetljećima sanjali slobodnu Hrvatsku, koji su se iselili trbuhom za kruhom ili iz političkih razloga, jer su bili nepodobni komunističkom režimu, novim zakonom oduzima dio hrvatskog identiteta?! To je kao da ti odsjeku prste na ruci – komentirao je nedavno jedan iseljenik kojemu je poništena osobna iskaznica u hrvatskom konzulatu u Njemačkoj, a prenosi Večernji list.

Isti izvor nastavlja kako su pri tome naveli da takva praksa ne vrijedi u zemljama EU-a. Policija s ciljem utvrde živi li netko ili ne na navedenoj adresi prebivališta može istraživati mjesto zaposlenja određene osobe, može ispitati pohađaju li djeca predškolske i školske ustanove u mjestu prijavljenog prebivališta, je li osoba ili netko od članova kućanstva učlanjen i aktivno sudjeluje u lokalnim sportskim, kulturnim i drugim ustanovama.